Weergegevens 19 april 16:35
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 8,6° Water 10,8°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Meer veiligheidsinfo

CURSUSAANBOD


De Roeischool organiseert voor volwassenen (18+) cursussen, coaching en workshops.

In de cursussen leer je roeien op verschillende niveaus en in verschillende typen boten. Iedere cursus wordt afgerond met een examen. Zo'n examen geeft de bevoegdheid om te roeien en te sturen in een bepaald type boot.

Roeien is een leven lang leren. Dat kan op allerlei manieren, maar vooral door veel te roeien. Heb je eenmaal een bevoegdheid behaald en wil je beter en sneller leren roeien dan zijn er workshops waaraan je kunt deelnemen, en je kunt je laten coachen.

Hemus werkt voornamelijk met eigen instructeurs en coaches. Ervaren roeiers kunnen een externe opleiding tot instructeur of coach volgen. De Roeischool biedt hierbij ondersteuning en organiseert regelmatig workshops speciaal voor instructeurs en coaches.

Basiscursus


Wil je kennismaken met het roeien, dan kun je de basiscursus volgen. Als beginnend roeier leer je in deze cursus scull-roeien (dat is met twee riemen) in een C-boot (dat is een boot met een kiel) en je leert meteen ook sturen in zo'n boot.

De basiscursus start met 6 proeflessen, om te zien of roeien iets voor je is. Na deze 6 lessen bepaal je of je lid wilt worden en de cursus wilt afmaken. De lessen worden in groepen gegeven door ervaren instructeurs.

Het roeien in een groep is niet alleen gezellig, maar het vraagt ook betrokkenheid. Vanaf de proefperiode moet je voldoende tijd vrijmaken voor het roeien omdat het in beginsel een teamsport is. Vaak ontstaan er tijdens de basiscursus ploegen waarin je ook na afronding van de cursus blijft roeien.

Om veilig te kunnen roeien is elementaire kennis nodig van de roeitechniek, van het sturen, van de roeicommando's, van het materiaal en van veiligheid en vaarregels. In de Hemus Wegwijzer Roeien staat waar je deze basiskennis kunt vinden.

De basiscursus start twee keer per jaar, in maart en in september en duurt zo'n 4 maanden.

Aanmelden voor de basiscursus: ga naar deze pagina en vul het formulier in.

Vervolgcursussen


Afhankelijk van je belangstelling en je vaardigheden kun je in de loop van de tijd voor uiteenlopende typen boten bevoegdheden halen, op drie niveaus:
- niveau 1 (beginners): bevoegdheden voor boten in categorie 1, de C-boten
- niveau 2 (gevorderden): voor boten in categorie 2, de gladde boten
- niveau 3 (zeer ervaren roeiers): voor boten in categorie 3, de wedstrijdboten

Per niveau kun je in verschillende typen boten roeien:
- scull- en boordboten (S en B)
- gestuurde- en ongestuurde boten (S en SO; B en BO)

Examens en bevoegdheden worden overeenkomstig aangeduid met:
- S1, S2, S3: voor gestuurde scullboten op niveau 1, 2 en 3
- SO1, SO2 en SO3: voor ongestuurde scullboten op niveau 1, 2 en 3
Evenzo voor boordboten: B1, B2 en B3; BO1, BO2 en BO3

Cursussen worden voor alle typen boten aangeboden op niveau 1 en 2. Er is geen verplichte volgorde waarin je cursussen moet volgen. Zo kun je bijvoorbeeld na de cursus S1 een vervolgcursus doen voor B1 of voor SO1 of voor S2. Dit hangt af van je eigen voorkeur en van je vorderingen. Wel is het gebruikelijk om per type boot de opeenvolgende niveaus te doorlopen. Bijvoorbeeld wanneer je in een eenpersoonsboot (een skiff) wilt gaan roeien doe je eerst SO1 en vervolgens, na verloop van tijd SO2. Uitzondering hierop is dat snel-lerende roeiers (vooral onder de jeugd) wel eens een niveau overslaan, maar dan op advies van een instructeur.

Op niveau 3 worden er geen cursussen gegeven. Op dit niveau gaat het er om technisch nog beter en sneller te kunnen roeien, in een type boot waarin je al hebt leren roeien op niveau 2. Dit vraagt om een individueel en intensief leertraject, waarbij het initiatief ligt bij de roeier zelf. Op dit niveau (niveau 3 dus) is er geen vastomlijnd cursusprogramma. De roeier zal veel roeimeters maken en regelmatig gebruik maken van het aanbod van coaching en workshops. Het is aan te raden om samen met een coach een traject vast te stellen.

Vervolgcursussen starten in maart en in september. Het aanbod is in het najaar beperkt, omdat de dagen dan snel korter worden. Aanmelden kan meestal niet eerder dan twee maanden vooraf.
Aanmelden voor vervolgcursussen: klik hier.

Korte instructies


Instructie: wat te doen bij omslaan...
Eén keer per jaar, in het voorjaar, is er een korte instructie, gevolgd door oefeningen over wat te doen wanneer je te water bent geraakt. De aantekening 'omslaan' wordt verleend na deelname aan deze instructie en is verplicht voor het roeien in een skiff (SO2). Daarbij is kunnen 'inklimmen' voor de jeugd verplicht en voor volwassenen sterk aanbevolen.

Instructie: ongestuurd in een 3 of 4...
Twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, is er een korte instructie, gevolgd door oefeningen over het roeien en sturen op boeg van een ongestuurde 3- of 4-persoonsboot.
Een tijdelijke bevoegdheid 'ongestuurd' wordt verleend na deelname aan deze instructie voor een periode van maximaal 3 maanden. Deze periode is bedoeld om regelmatig te oefenen met het roeien op boeg van een ongestuurde 3 of 4, waarna de vaardigheidsproef kan worden afgelegd.

De korte instructies worden tijdig aangekondigd op hemus.nl. Aanmelden kan meestal niet eerder dan twee maanden vooraf.
Aanmelden voor korte instructies: klik hier.

Vaardigheidsproef 'ongestuurd'


De aantekening 'ongestuurd' wordt verleend na het afleggen van een vaardigheidsproef. Informatie over de vaardigheidsproef vind je hier.
De aantekening 'ongestuurd' is verplicht voor het roeien en sturen op boeg in een ongestuurde 3 of 4.

COACHING EN WORKSHOPS


De roeischool organiseert naast bovengenoemde cursussen:
- Coaching door een Hemus-coach
- Professionele coaching
- Workshops voor roeiers
- Coaching en workshops voor instructeurs en coaches
- Opleiding tot instructeur/ coach

Coaching door een Hemus-coach

Als je al een tijdje roeit en je hebt het gevoel dat het beter zou kunnen, dan kun je een ervaren Hemus-coach vragen met je mee te kijken.
Dat kan vanuit de stuurstoel, vanaf de kant, vanaf de coachboot of meeroeiend op boeg. De coach is erop gericht met een kleine aanwijzing net even dat te zeggen waardoor de boot lekkerder gaat lopen. Roeiers zijn nooit uitgeleerd dus aarzel niet, voor meer plezier: vraag een coach. Coaching is er op alle niveaus, zowel voor roeiers in C-boten als voor roeiers in glad materiaal en gericht op wedstrijden of op een examen op niveau 3 (zie hierboven ). Het kost niets en het levert veel op.
Een lijst met beschikbare Hemus-coaches vind je hier (inloggen als lid).

Professionele coaching

Een paar keer per jaar nodigt de Roeischool een professionele roeicoach naar Hemus uit om roeiers te coachen in praktijklessen van ongeveer anderhalf uur op het water. De coach maakt video-opnames die na de training worden besproken. Afhankelijk van het aantal deelnemers is de prijs bij benadering 90 euro voor een vier, 60 voor een twee en 45 voor een skiff.
Aanmelden voor professionele coaching kan hier.

Workshops voor roeiers

Regelmatig worden er voor alle leden workshops georganiseerd waar een specifiek onderwerp centraal staat, bijvoorbeeld 'bootbeheersing in de praktijk', 'Slim harder roeien, 'Oorzaak en oplossing meest voorkomende fouten'. Dit zijn leerzame workshops waar je veel roeikennis opdoet. Kosten: 10 euro.
Aanmelden voor de workshops kan hier.

Coaching en workshops voor instructeurs en coaches

Ben je instructeur of coach, dan is er een aantrekkelijk aanbod om beter instructie te geven of te coachen. Je kunt daarbij denken aan de Praktijkcoaching door Ins & Outs en theorieworkshops die we speciaal voor instructeurs en coaches organiseren. Meestal worden de kosten vergoed wanneer ook les geeft.
Aanmelden kan hier.

Opleiding tot instructeur/ coach

Opleidingen tot instructeur of coach worden gegeven door de KNRB en door de Stichting Roeicoach. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus. De roeischool organiseert bij voldoende belangstelling de opleiding tot Basiscoach (gegeven door de Stichting Roeicoach) bij Hemus. De kosten van de opleiding worden door Hemus achteraf vergoed, wanneer je de opleiding volledig hebt afgerond en wanneer je tenminste twee jaar bij Hemus instructie gaat geven.
Aanmelden kan rechtstreeks bij KNRB of bij Roeicoach.

CURSUSMATERIAAL


Basiskennis
- Hemus Wegwijzer Roeien -> download

Documenten voor roeiers:
Onderstaande documenten van de 'Modulaire methode' vind je hier:
- theorieboek roeien
- theorieboek sturen
- theorievragen

Documenten voor instructeurs en coaches
Onderstaande documenten van de 'Modulaire methode' vind je hier:
- theorieboek instructie
- theorieboek afstellen
- beginnerscursus roeien, lesmodules
- vervolgcursus roeien, lesmodules
- beginnerscursus sturen, lesmodules
- vervolgcursus sturen, lesmodules
- cursus boordroeien, lesmodules

Overig cursusmateriaal
Voorbeelden opzet cursus:
- 12 lessen voor beginners (Hemus, 2015) -> download
- cursus skiffen (Hemus) -> download
- cursus G2 - sturen voor gevorderden (Hemus 2023) -> download
- vaardigheidsproef ongestuurd (Hemus 2022) -> download
- handen aan de boot (KNRB 2008) -> download
- leskaarten-jeugd (KNRB, 2014) -> download

Theorie:
- 45 theorievragen (Hemus, 2022) -> download
- 45 theorievragen met antwoorden (Hemus, 2022) -> download

- Roeicommando's (KNRB, 2013) -> download
- Stuurkaart Naarden (RV Naarden) -> download

Veiligheid:
- checklist veilig roeien (Hemus, 2022) -> download

Roei- en stuuroefeningen:
- roeioefeningen (Hemus) -> download
- roeifouten
- video's

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 19 april 16:35
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 8,6° Water 10,8°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.