Weergegevens 23 februari 12:15
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid tot zuidwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 7,3° Water 8,4°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Meer veiligheidsinfo

Sinds 2 april 1990

Op 2 april 1990 richtte een groep van 7 mensen een roeivereniging op en noemde die naar de oudst bekende naam van de Eem. De club was zonder botenloods, zonder clubhuis en vooral: zonder boten. De eerste boot kwam pas een jaar later. Rond die tijd vond de inmiddels wat gegroeide groep ook een plek om de boot te stallen, bij Jachtwerf Elzenaar. Ons eerste clubhuis - een drijvend - kochten we in 1993: 'De Geus'. Dat is in 1998 door brandstichting ten onder gegaan. In 1999 hebben we 'Villa Hemus' in gebruik genomen, en in 2016 zijn we 500 meter stroomafwaarts verhuisd naar het Huis van de Watersport.

Ons vaarwater

Ons vaarwater is de rivier de Eem. Die stroomt van Amersfoort naar het Eemmeer over een afstand van 17.860 meter. De Eem wordt gevoed door beken in de Gelderse Vallei zoals de Heiligenbergerbeek en de Barneveldse Beek. De waterstand varieert afhankelijk van wind en regen in de loop van de seizoenen ca. 1 meter.
Wij zijn niet de enige gebruikers van de Eem. Vrijwel dagelijks varen er vrachtschepen, en in de zomerperiode ook motorkruisers. Zeilschepen zijn er nauwelijks, roeiboten en kano's des te meer. De roeiers zijn van Hemus en van onze zustervereniging, de Baarnse Watersportvereniging De Eem. Verder zijn er veel vissers langs de kant, met lange hengels en op onoverzichtelijke plaatsen.
De Eem is over het algemeen niet druk. Daarom is het verleidelijk om bochten af te snijden. Doe dat niet en hou gewoon stuurboordwal - rechts dus - en voorkom zo aanvaringen. Roeiers maken weinig golven - andere gebruikers van de Eem wel. De Eem heeft harde kades waardoor golven lang heen en weer ketsen, ze 'blijven staan'. Hierdoor kan het voorkomen dat je als onervaren roeier een tijdje stil moet blijven liggen. Erger je daar niet aan, word niet boos op andere watergebruikers, maar zie het als een gegeven.
We kunnen ook de andere kant op varen, de stad in. De afstand stadinwaarts is beperkt tot ongeveer 1 kilometer. Die ene kilometer is wat bochtig en de Kwekersbrug is nogal smal: oppassen geblazen dus.
Dan lig je bijna voor de fraaie Koppelpoort en kan je niet verder door een ballenlijn onder de spoorbrug.

Activiteiten


Nieuwjaarsborrel
Op de eerste zondag van het jaar om 16.00 uur hebben we de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel. De Villa stoomt dan van de verhalen. Ook wordt dan de Ploeg van het Jaar bekend gemaakt.

Hemus Ergometerkampioenschappen
In de winter in het soms slecht roeien. Gelukkig is er de ergometer: daarmee kan je je techniek prima oefenen en je conditie heel stevig opvoeren. Bij Hemus staat een serie ergometers startklaar in het krachthonk. Halverwege januari organiseert Hemus de HEK: de Hemus Ergometerkampioenschappen. Wedstrijden voor iedereen, want afhankelijk van je leeftijd en gewicht wordt je tijd 'gecorrigeerd'.

Jarig!
Hemus is van 2 april 1990. Dus op 2 april is Hemus jarig.

Elfstedentocht
Al vanaf het prille begin doet een grote delegatie van Hemus mee aan de Elfstedentocht: binnen 24 uur een rondje Friesland in een C2 als estafette. De start is op de vrijdagavond na Hemelvaartsdag.

Buitenland
Regelmatig gaan er ook groepen leden naar het buitenland, vooral om te toeren. Hou de website, de prikborden en je mailbox in de gaten!

Eemhead
Op de laatste zaterdag van september. De Eemhead is ooit begonnen als onderlinge wedstrijd tussen de verenigingen uit Baarn en Amersfoort. Inmiddels is de wedstrijd uitgegroeid tot een grote happening waar honderden roeiers aan meedoen.
In de wedstrijd wordt in alle boottypen geroeid. Bij de hoofdnummers wordt gestreden om de Eemkei (heren-acht) en de Koppelpoortbokaal (dames 4x+). Alles over de Eemhead vind je op eemhead.nl, een onderdeel van onze website.

Wintertraining
In de winter kan je maar beperkt roeien: het is vroeg donker, het waait vaak en het vriest weleens. Om je conditie in de winter op peil te houden organiseert de wedstrijdcommissie van oktober tot eind maart een training, beslist niet alleen voor wedstrijdroeiers. De wintertraining kost wat geld.

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 23 februari 12:15
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: zuid tot zuidwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 7,3° Water 8,4°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.