Welkom bij Hemus
Nieuws

Hemus Ergometerkampioenschappen HEK: zaterdag 17 februari

Na de 3 wedstrijden op de Eem voor de Hemus Driekwart volgt ook dit keer de HEK: de Hemus Ergometerkampioenschappen. Ruim 80 roeiers zijn in de Driekwart-wedstrijden gestart en hebben mooie prestaties geleverd. Maar de winnaar van het eindklassement is nog niet bekend...
Op zaterdag 17 februari heeft iedereen de kans om een mooie tijd op de 1000 meter op de ergometer aan het klassement toe te voegen. Tussen 11.00 en 13.00 uur staan de ergometers in de Villa klaar.

Schrijf je in voor de individuele 1000 meter of voor een race met je team en kom 1000 meter knallen!
Er zijn prijzen zijn voor de beste tijden in de categorieën:
- meisjes tot 18 jaar,
- jongens tot 18 jaar,
- dames,
- mannen en
- teams (viertje of een twee).

Durf het aan en schrijf je in!
Let op: inschrijven moet via hek@hemus.nl voor vrijdag 16 februari.

De inschrijfkosten zijn 3 euro per persoon, op zaterdag 17 februari voor de wedstrijd contant te betalen. Als je je zowel individueel voor de 1000 meter als met een team inschrijft, dan ben je slechts 1 keer het inschrijfgeld verschuldigd.
Uiteraard tellen de ergometertijden mee voor de einduitslag van de Hemus Driekwart die aansluitend bekend wordt gemaakt.
Zie je de 1000 m op de ergometer niet zitten, kom dan je collega roeiers aanmoedigen in de Villa!

Na drie wedstrijden Floor Hurkmans aan kop in de Hemus Driekwart

13 januari - De derde en laatste Driekwart-roeiwedstrijd van dit seizoen is met opnieuw fantastisch winterweer verroeid. De tussenstand vind je hier.
Na drie wedstrijden heeft een recordaantal van 121 deelnemers meegedaan en staat Floor Hurkmans aan kop met de maximale 330 punten. Zij verdedigde haar koppositie en wist, deze keer samen met Esmoreit van Velde, weer de maximale 110 punten te scoren. Alleen Jens van Brakel kan nog op 330 punten komen, als hij de HEK wint op 17 februari. Naast Jens hebben Mees en Esmoreit nog kans om overall tweede te worden. Kom ze aanmoedigen en doe zelf ook mee met de HEK op 17 februari!

Lever je goede gebruikte roeikleding in voor het goede doel!

Met het begin van het nieuwe jaar starten we een nieuwe kledingactie: de verkoop van tweedehands Hemus-roeikleding voor het goede doel! Hemus-roeikleding die nog in goede staat is, kan worden ingeleverd. Instructies hiervoor krijg je door een mailtje te sturen naar kleding@hemus.nl. De kledingcommissie zal deze tweedehands kleding dan verkopen voor 50% van de originele verkoopprijs. De opbrengst gaat voor 100% naar een goed (roei)doel!
Nu hebben we in onze tweedehands voorraad:
- een Hemusjas maat L, te koop voor €55
- een dameszitje, te koop voor €12
Heb je interesse, stuur dan een mailtje naar kleding@hemus.nl

Hemus Blad - download het decembernummer

De deadline voor het volgende nummer is 3 en niet 13 februari.

Nieuwe C3*/C4x Muurhuizen gedoopt

Tijdens de nieuwjaarsborrel is een nieuw juweel aan de vloot toegevoegd. Een Wiersma-C-scullboot die als gestuurde drie en als ongestuurde vier kan varen. In die laatste uitvoering wel goed oppassen dus bij de brug en andere obstakels!

Afstelploeg is Ploeg van het Jaar

De Afstelploeg mag een jaar lang de titel Ploeg van het Jaar voeren. Op de foto Cisca Kruijsdijk, Bart Lohmeijer, Peter van der Mark en Jos Wassink. Niet op de foto maar ook in de Afstelploeg: Judith Veersma.
En waarom dan wel? Het Seniorenconvent: "De belangrijkste reden om de afstellers Ploeg van het jaar te maken is dat het een onzichtbaar clubje mensen is die erg belangrijk zijn om de vloot in zijn gehele breedte op kwalitatief hoog niveau te houden. Een slecht afgestelde boot roeit eenvoudig niet lekker en kan blessures opleveren. Daar naast zijn alle boten nu afgesteld op het juiste roeigewicht. Dit betekent dat we boten hebben in de categorie superlichtgewicht tot 65 kg, lichtgewicht 65-75 kg, middengewicht 75-85 en zwaar 85+kg. De boten zijn daar nu op afgesteld."

Floor Hurkmans en Jens van Brakel aan kop in Driekwart

Zaterdag 16 december is de tweede Driekwart-wedstrijd geroeid. Onder een mooie winterzon konden de 31 boten oproeien naar de fietsbrug om onderling te bepalen wie de snelste over twee kilometer zou zijn. De winnaars zaten ook in november in de winnende boot en staan nu fier op kop in de tussenstand: jeugdroeiers Jens en Floor (foto) uit de wedstrijdploeg hebben de maximale score van 220 punten. De strijd tussen de achten werd in het voordeel van de HOLA beslist. Alle uitslagen en de tussenstand vind je hier. En hier vind je een serie oproeifoto's. De volgende Driekwart is op 13 januari, iedereen is dan weer welkom.

Nationaal Roeicongres

Op zaterdag 20 januari is het Aegon Nationaal Roeicongres, alle roeiers zijn welkom. Het thema is dit jaar veiligheid, met workshops daarover en over andere thema's. Voor meer informatie en het aanmeldingsformulier moet je hier zijn.

Geef je coachskills deze winter aandacht!

Leren hoe je efficiënt coacht en mensen met een beproefde methode beter kan laten roeien, net als de bijna 30 leden die je in 2017 al voorgingen? Meld je dan nu aan! De coachcursus A wordt deze keer niet op Hemus gegeven maar bij De Eem in Baarn. Het is al wel snel, 8 januari is de eerste avond al! De theorie avonden zijn op 8, 15 en 29 januari en op 26 februari. De praktijkmiddagen op 17 februari en op 4 maart.
Ander moment? Kan ook, maar die zijn wel verder weg. Meer info? www.roeicoach.com. Daar vind je nog meer aanbod.
Opgeven? recreatie@hemus.nl. De kosten worden door Hemus gedragen op voorwaarde dat je je ook beschikbaar stelt voor coaching/instructie en dat je alle lesmomenten ook aanwezig bent.

Paul Veenemans Prijs 2018

Na een succesvolle Eemhead staat er weer een mooi evenement op het programma: de Paul Veenemans Prijs (PVP). Een wedstrijd voor roeiers waarin elke roeier schaatst, fietst, loopt en roeit.
Dit jaar wordt de wedstrijd op 11 en 12 november in Den Bosch georganiseerd (www.pvp2017.nl). En volgend jaar bij ons, Hemus in Amersfoort. Ter voorbereiding op de wedstrijd van dit jaar en van volgend jaar, willen we je graag uitnodigen:
- Als je eerder meegedaan hebt
- Als je dit jaar meedoet
- Als je volgend jaar meedoet
- Als je volgend jaar mee wilt helpen organiseren
Als dat je wat lijkt, mail me op pvp2018@hemus.nl.
Piet Kunst

Schilderachtige koude Snerttocht


18 november - Ruim veertig leden roeiden mee met de Snerttocht. Wegens het slechte weer was die ingekort tot een retourtje Koppelpoort - Kleine Melm. Bij de Koppelpoort was een fotomoment met een prachtig resultaat.

Jolanda Versteegh nieuwe penningmeester

Jolanda Versteegh neemt de rol van pennigmeester over van Daniël Linker, die wegens tijdgebrek met roeien stopt, over. Wil je weten wie er in het bestuur zitten, dat vind je altijd hier.

Blik voor vrouwen-B-veteranen bij Lingebokaal

11 november - De vrouwen-B-verteranendubbelvier met Marieke Bos, Esther Smaal, Marloes Rietmeijer, Nicolette Buiter en stuur Marieke van Herwerden heeft blik getrokken tijdens de Lingebokaal. Op het totale veld van 157 ploegen hadden ze de negende tijd - geweldig! Bart en Mees Buiskool waren tweede in de 2x bij de veteranen-C-en-jonger, Annemarie Kamp versloeg haar enige tegenstandster in de skiff.

Roeischool levert weer groep opgeleide instructeurs af

Zaterdag 11 november was de laatste praktijkdag van de najaarscursus 'Roeicoach A'. Samen met een aantal leden van andere verenigingen deden vanuit Hemus Cisca Kruijsdijk, Everdien Dikken, Henk de Haan, Jan Storck, Sabine Groenendijk, Agnes Kemperman, Bahar Alizadeh, Gabino Dorigo, Peter Rietveld, Vincent van Rootselaar, Gert Met, Nico Paap en Robert van Spronsen mee. Dat betekent dat we dit jaar bijna 30 coaches/instructeurs hebben opgeleid!
Is dat genoeg? Nee. Nog lange niet. Volgend jaar gaan we weer verder. Voor wie? Beginnende en ervaren coaches! Al opgeven? Dat kan via recreatie@hemus.nl. Informatie? Kijk dan eens rond op www.roeicoach.com.

Goede prestaties op PVP

11/12 november - Aan de Paul Veenemans Prijs - een wedstrijd die volgend jaar door Hemus georganiseerd wordt - nam Jantinus Ziengs dit jaar voor de vijftiende keer deel. Hij was de snelste veteraan-D en overall 14e. Bart van Delden won bij de jongens-16, hij was overall 16e.

Blik bij Novembervieren

5 november - Op de Amstel heeft de Hemus-mannenveteranen-B4* blik gewonnen. Nefeli Vonno stuurde Peter van der Mark, Bart Vos, Cedric Rietmeijer en slag Robert van Spronsen in een spannende strijd in 14.16,85 naar een minieme voorsprong op nummer twee. Bij de veteranen-C werd Esmoreit van Velde in een combiploeg met De Hoop en Willem III tweede in 13.38,56. Daarmee werden ze ook tweede in het totale V4*-veld van 68 boten.
Bij de DV4* werd de Hemus-combiploeg Eempower-Tulipani met Cisca Kruijsdijk, Marloes Rietmeijer, Annemarie Kamp, Nicolette Buiter op slag en stuur Maaike Gorter derde in het DVC veld en overall heel mooi achtste in 16.18,63 op minder dan een minuut van de winnaars in een veld van 54 boten.

Maarten Hurkmans wint Head of the Charles

23 oktober - Maarten Hurkmans - oorsprong Hemus, wereldkampioen in de junioren 8 en de onder 23 acht - roeit nog steeds bij de Cal Crew, de ploeg van de University of California in Berkeley. Met die ploeg heeft hij de prestigieuze Head of the Charles gewonnen, in een parcoursrecord van 13:27.7 over de 3 mijl, waarmee ze het 20 jaar oude record uit de boeken roeiden.

Driemaal blik in Almelo

17 september - Tijdens de Cottwich Almelo Regatta was er driemaal blik voor Hemus. Annemarie Kamp was de snelste dames-C-veteraan, Bart Buijskool de snelste heren-E-veteraan en zijn zoon Mees de snelste bij de jongens-16, allemaal in de skiff. Bovendien werden Bart en Mees samen in de dubbeltwee tweede.

Boord-C-twee Smallepad gedoopt

20 augustus - We hebben er weer een mooie boot bij, de Smallepad. Het is een door Wiersma gebouwde gestuurde boord-C-twee. Doordat hij dicht is, is het een erg veilige boot. Kijk naar de foto's van de doop door Kitty Meulenbeld.

Commissie Veiligheid zoekt versterking

Wil je meewerken aan het onderkennen van risico’s? En het bestuur en de commissies adviseren over preventieve maatregelen ter bevordering van de fysieke en sociale veiligheid? Meld je aan via veiligheid@hemus.nl.

Maarten Hurkmans weer wereldkampioen!

23 juli - Op de WK onder 23 jaar in Plovdiv heeft de Holland 8 met Maarten Hurkmans op 5 goud gewonnen. Met hun onder23-wereldrecord van 5.29,55 waren ze twee seconden sneller dan de Roemenen op 2 en dik drie seconden sneller dan de Britten op 3.
Ook het goud van de vrouwen-vierzonder heeft een Hemus-randje: boegroeister Elsbeth Beeres begon enkele jaren geleden haar roeicarrière bij Hemus.

Wedstrijdroeien bij Hemus: ambities en kaders

14 juli - Onder bovenstaande titel staan de uitgangspunten voor het roeien van wedstrijden op papier. De vloot is sterk verbeterd, en de wens om die boten te gebruiken daardoor ook. We kiezen ervoor de kwaliteit van de wedstrijdboten gedurende lange tijd op orde en daarmee beschikbaar te houden voor wedstrijdroeiers die daarmee het verschil kunnen maken. Hoe we dat doen lees je hier (inloggen voor het ledendeel).
Voor wedstrijdroeiers betekent het dat tweemaal per jaar hun wedstrijdplan bij de wedstrijdcommissaris kunnen inleveren.

Afsluiting roeiseizoen voor de jeugd en onderlinge wedstrijd

8 juli - De jeugd heeft hun roeiseizoen afgesloten. 's Middags roeiden ze de derde onderlinge wedstrijd, met aansluitend een behendigheidswedstrijd. Van de wedstrijdroeiers was Stijn de snelste, bij de overige roeiers was Matthijs de snelste jongen en Ploon het snelste meisje. Uitslagen van de wedstrijd vind je hier. Na het roeien ging de barbecue aan en vierden ze het einde van het roeiseizoen met een gezellige gezamenlijke maaltijd. Op 2 september begint het nieuwe seizoen voor de jeugd. En een heleboel foto's.

Hemus-jongens-18 landelijk derde in verenigingsklassement

3 juli - Jaarlijks wordt aan de hand van de jeugd-wedstrijduitslagen een klassement opgemaakt van de prestaties van de roeiverenigingen in Nederland. Bij de jongens-18 staat Hemus dit jaar op de derde plaats, geweldig! Tromp en Maastrichtse blijven ons voor, maar gevestigde namen als De Maas, Amstel, Willem III en Het Spaarne staan lager. Bij de meisjes-16 is Hemus elfde, ook heel goed.

Stefan Slagter alweer blik

2 juli - Na hun klinkende overwinningen tijdens de Holland Beker heeft Stefan Slagter met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek ook de NSRF Slotwedstrijden gewonnen in de dubbeltwee. Ze finishten in 6.41.17, en waren 2 seconden sneller dan Tromp. Als derde, op 27 seconden, finishte ook een Hemus-combi: Pelle Verhoef met De Hertoegroeier Teun Timmermans.

Hemusblikkenregen bij Holland Beker

24/25 juni - Tijdens de prestigieuze wedstrijden om de Holland Beker komt Hemus goed voor de dag. Stefan Slagter won met zijn Maastrichtse maatje Hilmar Verbeek bij de jongens-18 in de dubbeltwee (foto), met een dikke voorsprong op nummer 2. Jip Swildens stuurde de jongens-18-acht naar de overwinning en Maarten Hurkmans won in de onder-23-Holland-acht. Op zondag werd alles nog eens geroeid, en weer waren Stefan en Hilmar overtuigend eerste, Maarte idem en Jip stuurde een andere KNRB-combiploeg achter Maarten naar de tweede plaats. De acht met daarin Jelle Koopman en Max Jager werd in de finale vierde en laatste. Uniek: drie achten met Hemusroeiers aan de start op de Holland Beker!

Blik bij Vechtrace

24 juni - Mariska Sas en Jens Berlinicke hebben bij de mix-dubbeltwee de Vechtrace gewonnen.

Heftigst uitgedoste Natroweemusploeg

21 juni - Hemusploeg VUT-loos heeft de prijs voor best uitgedoste bemanning tijdens Natroweemus in Weesp gewonnen. Ze brachten het thema 'bejaard' het meest overtuigend tot uiting. Qua roeien werden ze tweede, achter De Jeugd van Tegenwoordig van RV Naarden.

Driemaal blik bij de Masters

17 juni - Tijdens de Masters in Tilburg hebben Hemusmaters driemaal de overwinning behaald. Esmoreit van de Velde in skiff en samen met Robert van Spronsen in de dubbeltwee. Robert startte ook in de 4x en haalde met Cedric Rietmeijer, Bart Vos en Peter van der Mark weer blik. Bart en Cedric werden bovendien derde in de tweezonder.

Hemus-combi-8 bij jongens-18 kampioen van Nederland

4 juni - Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op de Bosbaan is bij de jongens-18 de Hemus-combinatie met daarin (van rechts naar links) Stefan Slagter, Max Jager en Jelle Koopman als eerste geëindigd. Vanaf begin tot eind lagen ze op de eerste positie, op de hielen gezeten door een RIC-combinatieploeg. Met 6.04,36 hadden ze op de finish een voorsprong van 2,7 seconden op de RIC-combi.

De Mondriaan in mondriaanjasje

Nederland is in de ban van Mondriaan, dat gebeurt zo eens in de twintig jaar. Z'n geboortestad Amersfoort doet daaraan mee. Wij hadden al een boot naar die man genoemd. Nu is de boot toepasselijk opgefleurd, zodat we weer helemaal bij de tijd zijn.

Ik ben lid van Hemus en ik wil...

Kijk eens op hemus.nl/leden en zie hoe handig je nu van alles op onze website kan vinden. Wel even inloggen.

Heb je iets over het gebouw te melden of te vragen?

Dat nieuwe Huis van de Watersport, het is even wennen. We kunnen ons voorstellen dat je wel eens een goed idee hebt, een suggestie, een klacht, of misschien wel een schade die je wilt melden.
Ga daarvoor naar hemus.nl/gebouw (inloggen als lid). Eric van Woudenberg is gebouwbeheerder, bij hem komen je opmerkingen terecht. Hij is ook te bereiken via gebouw@hemus.nl.

Volg de instructie 'Verantwoord alcohol schenken' en doe de test

Ga naar www.nocnsf.nl/iva, en doe de test.
Ga je om, ga dan direct naar de kant, de boot is minder belangrijk.
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!

Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Wind en temperatuur
Weergegevens 21 januari 03:17
Windwaarschuwing IJsselmeer van het KNMI: geen waarschuwing
Temperatuur bij Hemus: 0,8°
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Koud water
Het water kan koud zijn, je bent dan in enkele minuten onderkoeld als je in het water terecht komt. Ga niet in je eentje skiffen. Neem een telefoon mee. Sla je om, ga dan direct naar de kant. Op plaatsen met hoge beschoeiing zijn er om de 50 meter trapjes.
Webcam
Veiligheid
Lees hier - windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
- bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
- temperatuur bij de loods 0 graden of lager
- drijfijs, hoe weinig ook
- dichte mist
- onweer
- van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt.
wanneer er een vaarverbod is.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van deze veiligheidsinformatie zelf verantwoord vindt. Skiffen? Leer dan hoe je in de boot moet klimmen. Lees ook de aanbevelingen voor veilig roeien van de KNRB. Neem altijd je mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000). Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.
Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Het weer

Meer weer:
1 buienradar & -voorspelling
2 meer buienradar
3 het weer hier
4 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt cursussen die je tot roei-instructeur opleiden. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens een jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.