Weergegevens 19 april 15:21
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 8,4° Water 10,8°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Meer veiligheidsinfo

D8+ wordt ongeduldig:
"Waar blijven die blikken?"
Een verslag van de Batavierenrace


Op onze eigen Eemhead hadden we met onze, toen nog erg verse, damesploeg het allereerste blik te pakken. Maar dat was eigenlijk geen kunst zonder tegenstander! Inmiddels zijn we een half jaar trainen en drie wedstrijden verder. Deze wedstrijden (Lingebokaal, Gyas-Hunzerace en de Head) zagen we vooral als oefening. Vanaf de volgende wedstrijd wilden we de prijzenkast van Hemus echt gaan vullen. Niks spel, knikkers! Ons oog viel op de Batavierenrace (zaterdag 28 april 2001)…


De voorbereiding

Alleen de routebeschrijving was al een avontuur: R&ZV Gouda, gevestigd te Reeuwijk, stond garant voor de organisatie van de wedstrijd die zou starten in Bodegraven en finishen in Aphen a/d Rijn. De boten moesten, om het makkelijk te maken, te water in Zwammerdam. Huh?

Hemus was in ieder geval sterk vertegenwoordigd. We hadden ons gemeld met 5 skiffs (4 heren en 1 dame), een heren dubbelvier en dus een damesacht. Dat maakte de hele wedstrijd in ieder geval een stuk gezelliger en is alleen al een reden om mee te doen.

Als damesacht moesten we 's ochtends nog wel een grote tegenvaller oplossen: "Hoe vind je één uur voor de wedstrijd een dame die vrij is op zaterdag en spontaan, zonder training, een wedstrijd wil roeien (ter vervanging van ziekte)?" Deborah wilde ons team gelukkig die dag versterken en samen met Leonieke, Marnette, Roos, Riët, Eef, Alien en ondergetekende ging de Amersfoirde te water. John was tijdens de stuurvergadering uitgebreid op de hoogte gebracht van de route en regels en was vast van plan om ons zo snel mogelijk naar de finish te krijgen…


De wedstrijd

Voordat het zo ver was, waren we alleen anderhalf uur verder. Na een kwartier oproeien en vervolgens 5 kwartier stilliggen blijken wij ons toch flink te gaan vervelen. We hebben onze wedstrijdtactiek doorgenomen en de complete waterkant van Bodegraven zo ongeveer in ons opgenomen. Dat was nog redelijk nuttig, net als een beetje zonnen tussendoor en het gadeslaan van onze tegenstander. Maar toen begon het echt toe te slaan. Een wedstrijdje 'rattenvallen dichtslaan' is toch echt tijdvulling. Vervolgens moesten de mannen in de andere boten aan een uitgebreide keuring worden onderworpen. Zo kan het gebeuren dat we tegenwoordig een roeier bij Hemus hebben lopen die is omgedoopt tot George Clooney. De herenacht van de Honte uit Middelburg had ook onze speciale aandacht. Je bent dan ook een bijzondere ploeg als je het voor elkaar krijgt om met een acht om te slaan! Maar goed, het mag duidelijk zijn dat we blij waren dat we eindelijk mochten starten.




De Batavierenrace heeft een lengte van 5,8 km. Onze tegenstander was de damesacht van Gouda zelf, waarvan de dames er toch vrij sterk, ervaren en zelfverzekerd uitzagen. Zou het deze keer lukken? Ze zouden 15 seconden voor ons starten, zodat ons doel in ieder geval duidelijk in zicht was.

Na onze uitgebreide 'pauze' stonden we in ieder geval op scherp en gingen dan ook snel van start. Een van de eerste berichten van John was dat we snel inliepen, dat ging goed! Het is dan ook heerlijk om te zien dat de trainingen vruchten afwerpen. Stevige halen en een goed tempo van Leonieke. Zo 1,5 km verder. Maar dan zal je altijd zien dat niet alles soepel verloopt… Eerst staat er een brug in de weg (de acht van Gouda was nog niet ingehaald). En als je dan weer in je oude ritme en kracht zit, komt er pleziervaart tegemoet waar je voor moet inhouden! Dat is funest en dan moet je vooral niet te veel nadenken waar je tegenstander nou toch blijft. Na 2 km zit er een scherpe bocht in het parcours en om het hoekje was het flink schrikken van de forse tegenwind. Nog bijna 4 km bikkelen met flinke golven, een kortere haal en de wind pal op de rug. Langzaamaan werd het roertje van de acht van Gouda gelukkig steeds beter zichtbaar en dat motiveert! Toen bleek het een koud kunstje om er compleet over heen te gaan en een aantal bootlengtes eerder te finishen. We hadden ons doel gehaald: ons eerste echte blik! Dachten we…

De prijsuitreiking

Met een groot gedeelte van de Hemus- en andere deelnemers stonden we, na opnieuw sleutelen en afriggeren, bij de prijsuitreiking. Het trekken van ons blik verliep alleen wat anders dan wij hadden ingecalculeerd. Tijdens de wedstrijd had er één mixed acht deelgenomen. Voor het gemak had R&ZV Gouda deze acht maar aan de categorie damesachten toegevoegd (aangezien dit veld kleiner was dan de herenachten)! Weer niks dus, aangezien we onze spierkracht helaas nog niet aan die van heren kunnen meten…

Het laatste bericht (op het Hemus-prikbord) is in ieder geval dat onze voorzitter contact op gaat nemen met de organiserende vereniging over deze onjuiste gang van zaken. En wij? Wij weten in ieder geval dat we kunnen winnen en hopen dat dan maar bij de volgende wedstrijd opnieuw te kunnen demonstreren!

© 2001  -  Sigrid Jansen


Lees nog eens het artikel over de Lingebokaal 2000

Lees nog eens het artikel over de Head 2001


Wanneer je de navigatiebalk links niet in beeld hebt, kun je hier naar de Hemus Homepage.


Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 19 april 15:21
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 8,4° Water 10,8°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.