Weergegevens 19 april 19:44
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noord tot noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 7,3°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Meer veiligheidsinfo

We komen op gang!
D8+ naar de Lingebokaal  -  een team in wording

 

Het fenomeen is bekend in de roeiwereld: stop 8 vrouwen bij elkaar in een boot en je hebt geheid ruzie, geroddel en gekibbel. Dat moet anders kunnen, dachten wij deze zomer. En zo ontstond in september een nieuwe D8+. Met recht een nieuwe ploeg, omdat deze keer niet de roei ervaring als selectiecriterium werd gebruikt.

Het belangrijkste bij deze nieuwe D8+ was in dit geval enthousiasme en gezelligheid en de bereidheid om in het team te investeren. De teamleden zijn dan ook een mix van ervaren en minder ervaren (boord)roeiers geworden. Alien, Eef, Hetty, Jetta, Leonieke, Lettie, Mariska, Marnette, Riët, Rozemarijn, Sigrid en Trude worden daarbij ondersteund door een fanatieke coach, John van de Coevering, omdat er nog wel wat gesleuteld mag worden aan ons team. ‘Als het maar leuk is’ dient immers op termijn te resulteren in een soepele haal en scherpe tijden!

Een krakkemikkige start wordt vervolgd
Onze aftrap was een trainingsweekend in september bij RV Cornelis Tromp in Hilversum. Wellicht waren we wat ambitieus toen we op dat moment besloten deel te nemen aan de DHV Eemhead drie weken later. Het was dan ook bikkelen en echt soepel liep het niet. Met een tijd van 25:44 minuut konden we wel de Koppelbokaal in eigen beheer houden, maar dat is ook niet zo gek als je de enige ploeg in je categorie bent… In ieder geval was de kop eraf en konden we onze doelen stellen voor een vervolg: de Lingebokaal. Onze inzet was tweeledig en bescheiden; we wilden niet als laatste eindigen en daarnaast moest onze tijd van de Eemhead verbeterd worden. De vijf daaropvolgende weken bereidde John ons voor en begonnen we zowaar meer naar elkaar toe te groeien.

 

 

De Lingebokaal
Op zaterdag 11 november was het, zoals ieder jaar, opnieuw een drukte van belang in Leerdam. Wij raakten al aardig bedreven in het (de)monteren van de Amersfoirde, toen Jetta ons kwam vertellen dat we bijna weer naar huis hadden kunnen gaan. Om de een of andere duistere reden waren wij ingedeeld in de 1e heat (waarvoor we te laat waren) terwijl we ons op hadden gegeven voor de 2e. Gelukkig konden we nog mee roeien, maar dat betekende wel dat we als laatste het water op mochten. Geen adempauze dus na het oproeien, maar direct knallen!

John lette er dan ook op dat we onze krachten spaarden tijdens het oproeien. Tevens werd de tactiek meegedeeld; omdat het hard waaide, waren lange, watervrije en nette halen het meest belangrijk. Bij de start was het grote aantal boten een prachtig gezicht waar we niet lang van konden genieten. Toen we rondmaakten, liet mijn voorganger nog weten dat de zenuwen flink opspeelden.

We stonden op scherp en waren dan ook een beetje verbaasd toen we rustig van start moesten gaan van onze coach. Dat bleek wel een goede zet. De Linge hebben we afgeroeid met een stevige haal, maar een beheerst tempo. Het liep als een trein. Echt een verschil met de Eemhead! Toen we finishten, hadden we het gevoel in de lift te zitten. “Dat ging lekker, maar ik had eigenlijk nog wel kracht over”, werd door de meesten gezegd. Later bleek dat we één van onze twee doelstellingen hadden behaald. Met een tijd van 25:40 minuut werden we 5e in een deelnemersveld van 6 boten. Geen laatste dus en iets langzamer dan op de Eemhead. Dat was wel een beetje teleurstellend en onverwacht. Het tijdsverschil konden we echter alleen maar verklaren doordat de afstanden bij de Eemhead en de Lingebokaal waarschijnlijk niet vergelijkbaar zijn. In ieder geval hebben we het gevoel dat we goed op gang komen. Jullie horen meer van ons!

© 2000  Sigrid Jansen

Naar homepage Hemus

 

Water kouder dan 15 graden?
Als je omslaat dreigt koude-shock en onderkoeling. Denk na over de risico's. Lees de aanbevelingen!
Wind en temperatuur
Weergegevens 19 april 19:44
Wind­waarschuwing IJsselmeer van het KNMI: noord tot noordwest 7
Temperatuur bij Hemus:
Lucht 7,3°
Roeien toegestaan tot de hoogspanningslijn, indien geen golfslag bij Hemus.
Rood licht = algeheel roeiverbod
Oranje licht = roeien toegestaan tot de hoogspanningslijnen als er bij Hemus geen golfslag is
Veiligheid
Lees hier wanneer er een vaarverbod is.
  • windwaarschuwing 8 of meer voor KNMI-regio IJsselmeer
  • bij windwaarschuwing 7: roeien toegestaan tot hoogspanningslijn als er geen golfslag is bij Hemus
  • temperatuur bij de loods 0 graden of lager
  • drijfijs, hoe weinig ook
  • dichte mist
  • onweer
  • van zonsondergang tot zonsopgang
In al deze gevallen is er een vaarverbod, ook als er geen bordje hangt, en ook als het stoplicht niet brandt.
Verder: alleen roeien als je dat na kennis genomen te hebben van de Checklist Veilig Roeien zelf verantwoord vindt.
Fel-oranje of fel-gele kleding is verplicht voor stuur/slag en boeg.
Omgeslagen? Ga zo snel mogelijk naar de kant. Gebruik de boot evt. als drijflichaam. Soms kun je inklimmen, leer hoe je in de boot moet klimmen.
Lees ook de veiligheidsinformatie van de KNRB.
Neem in de boot altijd een mobieltje mee met daarin Hemus (033 466 9860), clubhuis Baarn (035 541 3216) en brandweer (033 469 4000).
Bij echte nood - onderkoeling, verwondingen en erger: 112 bellen.

Onveilige situatie?
Laat het ons weten: veiligheid@hemus.nl.
Trek je het gebeuren je persoonlijk aan, mail dan aan de vertrouwenscontactpersoon.
Onweer(swaarschuwing)?
Bij onweer of dreigend onweer geldt altijd een algeheel roeiverbod. Houd hiervoor zelf de verwachting in de gaten.
Drukte op het water
Blijf ver van gemotoriseerde scheepvaart af. Rondmaken, stilliggen alleen op veilige plekken, dus niet in bochten e.d. Hou goed stuurboordwal. Anticipeer!
Let altijd op: op pontons, werkschepen en vrachtvaarders. Kijk vaak om!
Bij Hemus geldt een algeheel parkeerverbod.
Webcam
Het weer
1 buienradar
2 meer weer hier
Twitbook
Hemus twittert soms en zit op facebook.
KNRB-cursussen
De KNRB biedt opleidingen tot roei-instructeur. Wil je meedoen, meld je dan aan bij roeischool@hemus.nl. Als je minstens twee jaar instructie gaat geven, betaalt Hemus je cursusgeld.