7-12-2002: NKIR
Zaterdag 7-12-2002 werden in de Apollohal in Amsterdam het NK Indoorroeien (NKIR) gehouden. Hemus deed daar dit jaar met een nooit eerder vertoonde grote vertegenwoordiging aan mee. De volledige uitslagen zijn terug te vinden op deze site. Op de site van NLroei zijn ook een paar foto’s te vinden.

Het NKIR is te vergelijken met de HEK (Hemus Ergometer Kampioenschappen), alleen iets groter opgezet (zie foto overzicht). Veertig deelnemers kunnen tegelijk roeien en van de beste 15 roeiers worden tijdens de wedstrijd op een groot scherm de prestaties afgebeeld. Heuse tribunes maken er een echte Arena-sfeer van.

Bij inschrijving moest iedereen voor zichzelf een verwachte eindtijd aangeven. Aan de hand van die tijd werd de opstelling in de zaal bepaald: de snelsten vooraan in het midden, de minderen op de tweede rij. Een groot scherm toonde steeds voor 15 roeiers de snelheid en positie in de race. Bij aanvang waren dat de verwachte toppers, maar na een paar honderd meter werd dat aangepast aan de feitelijke positie in de race, met de snelste bovenaan.

Bijna alle deelnemers van Hemus behaalden een PR, sommigen met een paar seconden, anderen met een halve minuut. Het meest aansprekende resultaat werd behaald door Eva Nielen. Zij had zich in overleg met haar coach ingeschreven bij de categorie Dames Club (zie foto Eva1). Het alternatief zou zijn geweest de Dames Overgangsklasse. De DO-klasse is bestemd voor alle wedstrijdroeisters die nog niet het niveau SA hebben, d.w.z. Beginnelingen, Nieuwelingen en Overgangsklasse. Deze grote DO-klasse leek vooraf te hoog gegrepen, terwijl ze in de DCl-klasse zeker kans op blik had. En die kans heeft ze met beide handen gepakt: in een rustige lange haal met een constant en hoog ritme kwam ze tot 7:23,7 (zie foto Eva3). Zeer ruim vóór nummer 2, en dus blik. En bovendien een vet Hemus-damesrecord en natuurlijk een PR. Na minder dan 400 meter had ze zich losgetrokken van haar tegenstanders, bijna allemaal van Nereus, de bekende Nederlandse toproeiploeg uit Amsterdam (zie foto Eva2). Vlak voor de finish was op het grote scherm levensgroot te zien hoe groot het krachtsverschil met de rest van het veld was. Direct na de race kreeg Eva haar blik omgehangen, maar door de drukte rond het podium is daar geen foto van beschikbaar. Nadat later ook de DO-klasse had geroeid, bleek dat haar tijd daarin een 17e plek van de 56 zou hebben betekend. Dat zou ook een formidabele prestatie zijn geweest, maar het blik was nu binnen. Blik trekken is blijkbaar ook een kwestie van de juiste keuze vooraf.

Jantinus Ziengs deed mee in de klasse Heren Veteranen 30+. Ondanks dat het veteranenroeiers zijn moeten de tijden niet worden onderschat. De winnaar was een sportschoolbezoeker uit Meppel: 6:18,6, terwijl de eerste roeier 6:24,1 trok. Jantinus kwam tot een verdienstelijke tijd van 6:44,1, een PR. De klassering was een elfde plek van de 24 ingeschrevenen (zie foto Jantinus).

In de klasse M16 waren Renate Schoemakers en Elke Jurres ingeschreven voor Hemus. Na een onfortuinlijke schuiver van haar bankje, tijdens het inroeien voor de wedstrijd, moest Elke met pijn in het hart en op haar stuitje de wedstijd aan zich voorbij laten gaan. Renate roeide vervolgens in een zeer constante race (van begin tot eind 1:59 als gemiddelde 500-metersnelheid op het grote scherm) naar een mooi PR van 7:57,8. Daarmee werd ze negende van de 26 ingeschrevenen. Renate wordt volgend jaar pas 16. Haar coach verwacht volgend jaar een plaats bij de eerste 3.

Lars Bekker was ingeschreven bij de J16. Dat is altijd lastig als je nog maar net 15 bent; je hoeft geen roeier te zijn om dát te weten. Lars was door zijn coach ingezet op 7:30 en kwam daardoor al op de achterste rij te zitten, bijna te ver voor de foto. Met zijn tijd van 7:35,6 voldeed hij niet helemaal aan de verwachtingen. Hij werd daarmee 29e van de 38. Lars roeide duidelijk met een te laag ritme, zeker voor iemand met (nog) beperkte fysieke kracht. Aan die techniek kan een coach iets doen en als je 15 bent komt die kracht vanzelf wel.

Marjolein Jurres, oud-roeister van Hemus en nu uitkomend voor Skoll, is kort geleden geselecteerd voor de eerstejaars 8 van haar nieuwe vereniging. Ze zou normaal goed moeten zou moeten zijn voor een tijd onder de 7:50. Op de NKIR had zij echter haar dag niet. In een mooie stijl, maar met te weinig regelmaat en kracht, kwam zij slechts tot 8:04,5.

Leonie Walta is een lichte roeister en heeft de Overgangsklasse, maar bij afwezigheid van de LDO klasse was ze ingeschreven bij de LDSA, de hoogste Nederlandse klasse bij de lichte roeisters. En door een administratieve fout bij de inschrijving, waar men vermoedelijk haar verwachte eindtijd van 7:50 had ingevoerd als 7:05, was Leonie middenin de voorste rij geplaatst naast Marit van Eupen, een gelouterde Nederlandse toproeister die veelvuldig aan WK’s en Olympische Spelen deelneemt. Leonie had daar gelukkig geen problemen mee en liet zich eerder inspireren dan ontmoedigen. Kort na de start werd het krachtsverschil al duidelijk op het projectiescherm, waar goed te zien was dat iedereen om haar heen van haar weg liep. Gelukkig liet Leonie zich hierdoor niet ontmoedigen en in een verbeten race (zie foto Leonie2 en Leonie3) kwam ze uiteindelijk tot een tijd van 7:49,1. Lang geleden heeft ze sneller geërgood, maar in 'haar tweede jeugd' (zoals ze het zelf pleegt te noemen) is het een PR. Sportief compromitterende foto’s, zoals b.v. een eindsprint van Leonie tussen een aantal reeds lege ergometers, zijn haar daarom gespaard gebleven (Leonie4). Achteraf bleek Leonie nog de meeste problemen te hebben gehad met de flitslichten van de opdringerige paparazzi die haar tijdens de wedstrijd meerdere keren vol met flitslicht op de korrel namen. Slik.

Robert van Spronsen was ingeschreven in het grote LO-veld. De 62 deelnemers waren verdeeld over twee heats en met zijn eigen inschatting van 6:50 kwam hij daardoor op de voorste rij van de eerste, langzaamste heat. Op voorhand was duidelijk dat Robert met zijn huidige intensieve trainingsarbeid veel harder zou moeten kunnen dan ooit. Tijdens de race bleek de inschatting toch net iets te optimistisch. Na 1000 meter zat hij met 1:43 nog op schema voor een tijd binnen de 7 minuten (zie Robert2). Toen kwam echter de verzuring en wel zo erg dat Robert 500 meter voor de streep helemaal stil viel en leek uit te stappen! Met uiterste krachtsinspanning en krachttermen uit het publiek wist hij zich echter te herwinnen en met horten en stoten de eindstreep te halen (Robert3). Door het iets te grote optimisme vooraf bleef het PR beperkt tot een verbetering met 30 seconden. De manier waarop hij uit volledige stilstand onderweg toch door durfde gaan tot de streep verdient echter minstens zoveel bewondering.

Met de fijne neus van de ware reporter stond uw Hemus-correspondent ook vooraan toen zich het grootste nieuwsfeit voltrok van deze roeihappening: een Nederlands record hij de heren SA door Gerrit-Jan Eggenkamp. Deze Nederlandse roeier heeft afgelopen jaar naam gemaakt door zijn roeiprestaties tijdens een korte studie aan de universiteit van Oxford. In het gezelschap van de bekende oudroeier Nico Rienks was uw correspondent er op de voorste rij in het publiek (en met zijn fototoestel nadrukkelijk NIET in de aanslag) getuige van hoe Eggenkamp er met een eindsprint van meer dan 45 halen per minuut een tijd van 5:49,4 uit haalde. Daar wordt je als roeiliefhebber warm en koud tegelijk van en ook erg moe.
Eva1.jpg
Eva1.jpg
Eva2.jpg
Eva2.jpg
Eva3.jpg
Eva3.jpg
Eva4.jpg
Eva4.jpg
Jantinus.jpg
Jantinus.jpg
Lars.jpg
Lars.jpg
Leonie1.jpg
Leonie1.jpg
Leonie2.jpg
Leonie2.jpg
Leonie3.jpg
Leonie3.jpg
Leonie4.jpg
Leonie4.jpg
Marjolein.jpg
Marjolein.jpg
overzicht.jpg
overzicht.jpg
Renate.jpg
Renate.jpg
Robert1.jpg
Robert1.jpg
Robert2.jpg
Robert2.jpg
Robert3.jpg
Robert3.jpg